Winnaar delta challenge

Mirte van Laarhoven uit Amsterdam heeft met haar idee ‘OnderwaterKabinet’ de finale van de NLDelta Challenge Deel de Delta gewonnen. NLDelta gaat het plan samen met de winnaar realiseren. Hiervoor is € 40.000 beschikbaar.

Van Laarhoven bedacht een onderwaterbos, bestaande uit een groep dode bomen die gezamenlijk onder water worden verankerd. Het waterrif dat zo ontstaat vormt een boost voor het onderwaterleven en kan daarnaast als duikbestemming worden gebruikt. Door sedimentafzetting, plantengroei en waterdieren wordt het onderwaterbos door de tijd steeds biodiverser en daarmee ook een steeds boeiender plek voor duikers en snorkelaars. Een NLDelta markeerpunt (lichtbaken) en een onderwatercamera scheppen de mogelijkheid voor recreanten om vanaf de wal mee te kijken naar deze bijzondere, normaal onzichtbare, deltawereld. Van Laarhoven gebruikt voor dit ontwerp een methodiek die niet langer uitgaat van beheersen van natuur maar van ‘go with the flow’, letterlijk, door gebruik te maken van de stromende kracht van de Delta.

De jury bestond uit Camilla Dreef, bioloog, vogelaar, natuurblogger, Henk Ovink, watergezant van Nederland en Rotterdammer, Stefan Schöning, designer, Matthijs Schouten, natuurfilosoof en Dick Verheijen, oud-directeur Nationaal Park De Biesbosch en initiator van NLDelta.